Наталия Футекова: Има ли желание, има и реализация в България!

IMG_3763

Д-р Наталия Футекова съчетава успешно предприемаческата кариера в сферата на технологиите с академичната и научна дейност, както и с активното участие в образователни и други обществени каузи.

Наталия е управляващ съдружник на “И Ар Пи България” ООД. Има магистърска степен от Университета по национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Икономика на съобщенията“ и докторска степен от същия университет със специалност „Приложение на изчислителната техника в икономиката“. В момента е главен асистент в катедра „Информационни технологии и комуникации”, факултет “Приложна информатика и статистика” на УНСС.

 През последните години работи съвместно с Българската академия на науките в разработването на иновативни технологии в информационните системи. Тя е инициатор и основен двигател на научните проекти „Иновативна технология за оценка на ефективността на ERP системи в малки и средни предприятия“ и „Производствени разписания и управление на запаси в МСП“.

Съучредител е на Професионалната асоциация „Европейски и национални програми за развитие” (ПАЕНПР), като взима активно участие в секторни камари „Икономическо развитие и конкурентоспособност“ и „Наука и образование“.

 Взима участие в разработването и реализирането на европейски проекти, свързани с повишаване компетенциите на преподавателския състав в университети, както и с практическото обучение на студенти и тяхното кариерно развитие.

pic3

 Ключов експерт е в проекта на Университета за Национално и Световно стопанство „С лице към новите предизвикателства на времето: модерна система за кариерно развитие на преподавателския състав на УНСС“.

 Функционален експерт в националния проект „Студентски практики“, който има за цел да привлече активното участие на бизнеса още в процеса на планиране и анализ на нуждите от практическо обучение на бъдещите кадри, както и при обявяването на работни позиции и приемането на ученици и студенти.

 Наталия Футекова е създател на първата по рода си  магистратура „Бизнес анализ и ERP системи“ във ВУЗФ и основател на ERP Academy.

На какво се дължи успехът? Избройте основните качества, които един млад човек трябва да притежава, за да се реализира?

Наталия Футекова: Винаги съм казвала, че за да постигне нещо човек, той трябва да има желание. Мисля, че на първо място стои стремежа да се развиваш и да станеш специалист в дадена област, да бъдеш любопитен, непрекъснато да търсиш информация. В днешно време, в тази технологична революция, в която живеем, съвсем естествено се ражда  необходимостта от непрекъснатото обучение и самоусъвършенстване. Бизнес средата и животът като цяло, толкова бързо се променя, че за да останеш конкурентоспособен на пазара не можеш да разчиташ само на една диплома от университета. Срещам се с много млади и креативни хора, които трябва да бъдат малко мотивирани и подкрепени, да следват това което искат да постигнат.

Смятам, че аз като преподавател и управляващ партньор в ERP.BG съм ценна именно там – да помогна на младите хора, дори да нямат никакъв опит да се развиват в нашия бранш.

В каква степен образованието изостава от реалните изисквания на бизнеса?

Наталия Футекова: Всички говорят за тази връзка „бизнес – образование“, стана наистина модерно напоследък, но до каква степен това се случва на практика е доста спорно. Аз лично се старая като преподавател да въвеждам практическият опит на бизнеса в часовете, които водя. Мисля, че това е по-скоро моя лична кауза, отколкото университетска политика. Правя го от няколко години и наистина виждам ефекта върху студентите и младите хора. Смятам, че ние като университетски преподаватели трябва да даваме и нагледен пример на младите хора. Студентите много харесват тези инициативи и всяка година чувам от завършилите студенти, че това са им най-интересните и ценни дисциплини.

Защо избрахте ВУЗФ за съвместна работа по новата магистърска програма  „Бизнес анализ и ERP системи“?

 Наталия Футекова: ВУЗФ е университет, изцяло ориентиран да създава кадри за нуждите на бизнеса. Аз се възхищавам как един университет се управлява като корпорация, това са думи на самата Детелина Смилкова, и това наистина се случва.
В държавните университети връзката между бизнеса и образованието е трудно и става изключително бавно. Опита ми в това отношение е достатъчно голям, тъй като аз самата съм преподавател в УНСС в специалност „Бизнес информатика“.

Кои ще са специалистите и преподавателите, които ще се включат в програмата?

Наталия Футекова: Преподавателите са изцяло хора от ERP бранша, доказали се експерти с огромен практически опит и знания. Дисциплините по ERP се водят от различните фирми от нашия бранш. Лекторите от ВУЗФ са също преподаватели и хора с голям опит по дисциплините, които водят. Много държа да отбележа, че ние лекторите сме специалисти както в бранша, така и в лекционните курсове които водим в различни университети.

Как се роди идеята за новата магистърската програма „Бизнес анализ и ERP системи“?

Наталия Футекова: Идеята беше породена от факта, че има значителен недостиг на квалифицирани кадри. Истината е, че фирмите от бранша решихме да създадем среда, в която да подготвяме младите хора с интерес за развитие в тази сфера. В много университети се изучават ERP системи като отделни предмети, но няма цялостна програма, която да обучава кадри за нашия бранш.

Какво могат да очакват студентите, които завършат магистърската програма „Бизнес анализ и ERP системи“?

Наталия Футекова: Нашият сектор е много динамичен и бързо развиващ се. Навлизането на управленски софтуер в бизнес организациите става повсеместно. Това разбира се, налага нуждата от добре подготвени кадри, които да обучим и да вземем на работа при нас. Магистърската програма дава реална възможност на завършилите студенти да се развиват като проект мениджъри по внедряване на ERP решения, консултанти по внедряване и още редица възможности за развитие в бранша. По този начин, завършвайки магистратурата, тяхното обучение всъщност продължава, но в реална бизнес среда.

Какъв ще е вашият метод на обучение?

Наталия Футекова: Както във всяка магистърска програма – лекции и упражнения, но ще бъде практически ориентирана. В учебната програма са залегнали теоретични постановки, върху които студентите да стъпят, но ще се фокусираме върху практиката и решаването на реални бизнес казуси. Друг плюс е, че дисциплините ще се водят от фирмите в нашия бранш и всяка фирма ще води практическите упражнения върху нейната система. Няма да има толериране на една или друга компания, ще участваме всички. Това ще направи обучението достатъчно обективно и интерактивно, и различно от всички останали обучения на студенти.

Вие често организирате благотворителни инициативи, които подкрепят образованието. Разкажете ни повече за тях!

Наталия Футекова: В началото на април стартирахме благотворителна кампания, която има за цел да подкрепи българското образование. Инициативата „Спаси Библиотека“, в която се включиха звездите Веси Бонева, Емил Конрад, Лидия Иванова и Deep Zone Project призова всички желаещи да дарят част от своята колекция от книги за децата в с. Негован, където преди време е изгоряла цялата училищна библиотека. На деня на Земята певицата Веси Бонева посети лично 176 ОУ, за да зарадва децата със своите хитове и да се включи в техния празник.

Освен това ERP.BG си партнира с фондация „Подарете книга”. Компанията финансира доброволческата организация, която помага на деца от социални домове да получат професия и реализация в живота.

Друга инициатива, която много харесвам е менторската програма на “StartitSmart”, аз съм ментор там вече няколко години и с удоволствие се срещам с различните екипи и се опитвам да им дам съвети и мотивация как да развият собственият си бизнес.

„Новатори в образованието”  е друга инициатива, подкрепена от ERP.BG, която поставя фокус върху положителните промени в образованието. Аз съм жури в класацията „Новатори в образованието” и подпомагам безценните проекти на порталът за образователни новини Uchi.bg

Има ли бъдеще за бизнеса в България? Как се справяте с трудностите?

Наталия Футекова: Естествено, че има бъдеще за бизнеса. В България има мениджъри и собственици на компании, които управляват своя бизнес наистина на световно ниво. Освен това в последните години наблюдаваме възраждане на предприемаческия дух у много млади хора. Изграждат се работилници и инкубатори за иновативни бизнес идеи, има много менторски програми, които помагат на дребния бизнес да успее.

Какво е вашето послание към всички млади хора, които искат да учат и да се реализират в България?

Наталия Футекова: Първо искам да кажа на младите хора, че в България могат да имат развитие, стига да искат. Една от идеите на създадената ERP Academy е именно тази – да обучаваме,  развиваме и подпомагаме младите интелигентни и креативни хора. Смятам, че това е възможно и аз самата го правя.