• Home »
  • Slider »
  • РАЙНА КАБАИВАНСКА – ГОСТ В СТУДИОТО НА „ИЗВЪН ИГРАТА“ ПО БНТ1

РАЙНА КАБАИВАНСКА – ГОСТ В СТУДИОТО НА „ИЗВЪН ИГРАТА“ ПО БНТ1

„Извън играта“ се завръща в ефира на БНТ1 на 29 септември (събота) от 18:00 ч. Гост на водещата Люба Пашова в първото издание за петия сезон на предаването е един от най-великите оперни артисти на нашето време – Райна Кабаиванска.  Зрителите ще видят откровен разговор за любовта, за семейството, за изкуството и за самотата в него, за превъплъщенията ѝ и за неизиграните роли на световната сцена.

Кабаиванска среща голямата си любов, когато е на 35 години. Съдбоносна за срещата с бъдещия и съпруг Франко Гуандалини се оказва операта „Франческа Де Римини“, в която тя пее под негова режисура. Една „греховна“ целувка на сцената завършва със брак в Модена. Дъщеря им Франческа носи името на операта, която ги събира. Самата тя не тръгва по професионалния път на именитата си майка, а прави успешна кариера в сферата на археологията. В студиото на „Извън играта“ Райна Кабаиванска ще сподели своите емоции от новата си роля в живота – тази на баба на две внучки – Джовани и Чечилия, кръстена на името на покровителката на музиката.


Още с дебюта си през 1961 г. в Миланската скала Кабаиванска покорява световната оперна сцена. Тя е изиграла всички големи роли за сопрано. Сценични партньори са ѝ били няколко поколения велики тенори – Пласидо Доминго, Хосе Карерас Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Карло Бергонци, Алфредо Краус, Лучано Павароти, Мария Калас. Талантът на Райна Кабаиванска е отличен с редица награди.

Своя първи майсторски клас в у нас Кабаиванска прави през 2001 г. в Нов български университет. Той е част от мрежа от музикални академии, театри и университети в Италия, Испания, Франция, Швеция, Русия и Япония, в търсене на нови таланти за оперното изкуство и представянето им на международната сцена. Година по-късно – през 2002 – създава и дарителски фонд за национални и международни стипендии на млади оперни певци. През 2010 г. под егидата на НБУ, в София стартира и проектът „Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена“.