• Home »
  • Slider »
  • Готвенето е като модата, тенденциите постоянно се менят, казва шеф Андрей Стоилов

Готвенето е като модата, тенденциите постоянно се менят, казва шеф Андрей Стоилов

В седмицата, когато отбелязваме Международния ден на главните готвачи (20 октомври), ви предлагаме интервю с шеф Андрей Стоилов от Българската асоциация на професионалните готвачи. Той открои, че професията отдавана вече е заела своето престижно място сред останалите сфери.
stoilov2

Какви са новите течения в приготвянето и консумацията на храни?
През последните две години готвенето с ферментация и на ниска температура набират най-широка популярност. Според мен българите определено имат изградено отношение към културата на хранене. Разполагаме с много голямо разнообразие от качествени продукти от различни краища на света, все повече сме готови да пробваме и експериментираме и да откриваме нови вкусове и усещания.

Кои са новите кулинарни термини, които навлизат в речника ни?

Все по-често в съвременната българска кухня се използват техники и наименования на ястия като “пуширане”, “темпериране”, “полента”, “конфи”, “тарт”, “терин”, “консуме”. Дали защото е модерно или професионалното готвене наистина изисква боравене с тях, експертът коментира, че полека-лека тези термини наистина навлизат в ежедневието на всички домакинства, най-вече, защото се употребяват в телевизионните формати. Така те се вмъкват в речника ни и свикваме да ги използваме в кухните си. Но, все пак, колкото и да е популярна салатата “Капрезе”, няма какво да измести “Шопската салата”.

Става ли професията на готвача все по-известна?

Телевизията ни помогна много да популяризираме нашата професия. Определено сега професията готвач е адски известна и всички се интересуват от нашето ежедневие. Това обаче, което остава скрито от тяхната работа е времето, прекарано в кухнята с техните екипи. Видим в нашата работа е крайният резултат, когато се сервира на масата, но това, което не се вижда зад стотиците и хиляди чинии, е тежкият ни труд, не само физически, но психически. Остава скрита и дисциплината, която има всеки екип. Хората не знаят и за това, че ни липсва свободно време по празниците за нашите близки, защото в повечето случаи, тогава ние работим.
img_0221-2
Има ли глад за квалифицирани кадри?

Колкото и да се повишава интересът към нашата професия, кадрите винаги не достигат. Това се дължи и на факта, че се отварят много нови ресторанти и хотели, които имат нужда от силно квалифицирани кадри.
Възможно ли е в България също да има ресторант със звезда “Мишлен”?
Смятам, че това е напълно постижимо. Имаме много колеги, които готвят на високо ниво и имат нужния опит от такива ресторанти по света. А какво ни липсва ще каже гидът “Мишлен”, когато бъде поканен от някой ресторант, готов да се подложи на техния одит.
stoilov3