Кавала – топ дестинация за културен туризъм и морска почивка

Каквито и очаквания да имате за този близък до България град, Кавала ще ви посрещне с най-фантастичната панорамна гледка към крайбрежието носещо името на самия град. Завладяващо, просторно и много красиво. Представете си, че сте във Велико Търново, но сградите и усещането е като, че сте в Рим. А сега добавете и фантастичната гледка към голямото пристанище и блясъка на тюркоазеното море…това е Кавала.

Място, където няма да срещате постоянно българи, защото цените на хубавите хотели, както и на храната са малко над средните за страната. Но затова пък тук изобилстват туристите от Турция, които залагат на разточителните обеди и дълги вечери.

За да си направите най-страхотните снимки за спомен посетете средновековната крепост Кристопулис, разположена на хълма. Укрепленията са много добре запазени, има вътрешен двор с две постройки и кула. Указателни табели от центъра на града ще ви покажат верният път.

Докато се изкачвате по старите калдъръмени улички ще видите заведения и магазинчета в които продават всякакви сувенири. Пригответе си минимум 10 евро, за да влезете в укрепената крепост.

Няма как да не забележите в центъра на града внушителния аквадукт Камарес. Той е издигнат по времето на древните римляни. Структурата на две нива е издигната, за да снабдява Кавала с вода, идваща от извори на 6 км разстояние. Аквадуктът е дълъг 280 м, като се състои от 60 арки с различна големина.

Посетете и Музея на тютюна- не само заради прекрасната сграда в центъра на града, но и заради интересните факти и предметите съхранявани от времето на тютюневата индустрия. Димитър Димов в романа си “Тютюн” разказва за фабриките в Кавала и на остров Тасос. Преди кризата през 1929 година тук са съществували над 50 тютюневи компании.

В центъра на Кавала не пропускайте да посетите църквата “Св.Никола” и да видите забележителната мозайка на гърба на църквата, която показва стъпките на Св.Петър, който пристигнал от Израел и слязъл на старото пристанище в Кавала.

В днешни дни Кавала е известен и с чудесните си плажове. Всички имат „син флаг” – доказателство за най-високо качество на водите им. Препоръчвам ви “Батис”- мултиплекс, който е изграден на един от заливите. Входната такса е 1.50 евро и може да се възползвате от всичките му екстри: шезлонг, матрак, чадър и обслужване на плажа.

Комплексът разполага с басейн, изграден непосредствено до морето, няколко ресторанта, открити барове, място за практикуване на различен вид спорт, място за къмпингуване и отлични условия за гмуркане. Ако сте любители на настолните игри – помолете някой от екипа да ви донесе табла и прекарайте незабравими часове на плажа.

Не пропускайте да посетите вечер някоя от таверните, които са разположени на главната улица към пристанището. Тук ще ви посрещнат с усмивка и на няколко езика ще ви поканят към градината на ресторанта. Опитайте пресен октопод на скара, традиционна гръцка салата с хляб и салата, която прилича на българската “Снежанка”, но тук носи благозвучното име “Цацики”.

Около 60 хил души е населението на града, но през активния туристически сезон се увеличава. Сутрин всички пият кафе и се радват на страхотната гледка към малкото яхтено пристанище с различни по вид и големина лодки. Вечер заведенията работят на пълни обороти! Не пропускайте малките сладкарнички с вкусни десерти и кафетерии, както и откритите барове с модерна музика и млади хора.

А сега към летището, което се намира на 30 километра извън град Кавала, сред насажденията от царевица! Пътуването към Атина ще бъде вълнуващо, защото отивам към Акропола и Археологическият музей!

Гледай видео тук: http://bit.ly/2wtfrFH 
Виж още снимки: http://bit.ly/2wfzhok