Как да спестим пари за пролетната ни почивка

Колкото и да обичаме работата си и да изпитваме удовлетворение от нея, няколко пъти в годината трябва да си даваме нужната почивка, да се откъснем от служебните ангажименти и да оставим мозъка и тялото си да се презаредят с хубави емоции, за да са отново готови за работа. Всичко това звучи прекрасно и може би вече мечтаете за пролетта и дългоочакваното пътуване, което планирате тогава, но и изисква известни средства, които трябва да заделите от текущия си бюджет, за да реализирате намеренията си, без това да наруши баланса ви.

Най-лесно ще е, ако имате възможност да заработите нещичко допълнително, но в случай, че нямате опция да изкарвате допълнителни доходи, винаги можете да се опитате да спестите някой друг лев за предстоящата си пролетна почивка.

Затова и сме подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат в тази нелека задача:

Поставете си ясна цел! Пресметнете реалистично колко пари ще ви излезе почивката с допълнителните разходи и си определете бюджет. Преценете дали ще са ви необходими и пари на заем.

Намалете излизанията! Да, може и да не е приятно, но това може би е най-лесният начин да спестите някой лев, като разредите излизанията в петък и събота вечер или поне сведете до минимум разточителните обиколки на заведения.

Намалете спонтанните покупки! Имате всичко необходимо, не е нужно да се поддавате на всяка примамлива реклама или да дебнете намаленията в пъстрите брошури точно сега, когато планирате почивка и всяка стотинка ви приближава все повече и повече до нея.

Направете си касичка! Да, старата касичка-прасенце, която помните от детството си, сега би ви свършила чудесна работа. Но тъй като вече отдавна я няма, един голям буркан с дупка на капачката, също ще ви е полезен. Ще ви стимулира да спестявате, а през прозрачното му стъкло ще можете да следите колко близо сте до целта си. Пускайте в него монетите от рестото през деня и неусетно купчинката на дъното ще нарасне в крупна сума, която ще можете да използвате през пролетта.

Преоценете приоритетите си! Когато наистина много искате пролетната си почивка, трябва да я поставите на първо място или поне веднага след неотложните месечни плащания, от които за съжаление не можете да се отървете. Така всеки път, когато си помислите за някоя глезотия, като нова дрешка или маникюр, сами ще си поставите спирачки и ще спестите средствата за мечтаната почивка.

Приготвяйте си храната у дома! Кафето или чаят, които пиете сутрин са много по-здравословни и приятни, когато са приготвени у дома. Не е нужно всеки ден да минавате през кафенето на път за работа, трябва ви само малък термос и много мотивация. Същото се отнася и за вашия обяд, който не само ще е по-евтин, но и много вкусен, тъй като само вие знаете точно какво обичате.

Продайте нещо! Да, точно сега е моментът да разчистите ненужните си вещи, трупани с години в гардероба или скрина у дома. Това, което вече няма стойност за вас, със сигурност ще е полезно за някой друг, а със спечелените от продажбата му пари, се приближавате с още една крачка към мечтаната почивка.

Намалете или спрете цигарите! Ако сте в категория пушачи, това е още един шанс за спестяване на малко средства за вашата пролетна почивка. Средствата, които влагате в този свой далеч не здравословен навик, никак не са малко, а представляват значимо перо в месечния ви бюджет, което би могло да се пренасочи за екскурзията, която планирате или за нещо друго, за което мечтаете отдавна. И тъй като знаем колко трудно е за заклет пушач да се откаже от порока си, просто можем да ви посъветваме да намалите количеството изпушвани дневно цигари, замествайки ги с бонбонки или семки, които ще отнемат вниманието ви от желанието да запалите цигара.

Разбира се всеки може да добави или извади някоя точка от списъка, в зависимост от собствените си навици и възможности, но важното е крайната цел да бъде достигната и на пролет да заминете с любимите си хора за някое красиво и релаксиращо място.