• Home »
  • Slider »
  • Магията на кавала, представена от Ясен Друмев

Магията на кавала, представена от Ясен Друмев

Ясен Друмев e роден през недалечната 1987 година в град Варна. Навършил вече 11 години, започва да изучава музикалният инструмент кавал. Любовта към музиката го тласка на горе към стълбицата и завършва основното си образование в ОУ “Антон Страшимиров”, със специалност кавал в музикална паралелка. Средно специално образование завършва в НГХНИ “Константин Преславски”-гр.Варна отново със специалност кавал, където се запознават и с Дани Димитров. През годините на обучение, посещава много различни кътчета по света с цел представяне на българския фолклор и култура. Носител е на много награди, от музикални конкурси в страната и различни държави като Франция, Италия, Молдова, Белгия, Гърция, Хърватска, САЩ, о-в Тайван, о-в Крит и други. Редом е представял България с различни състави от родния му град, като Гайдарски състав “Диньо Маринов”, Ансамбъл “Девня”, Ансамбъл “Гергана” и други. Висшето образование завършва в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр.Пловдив, отново със специалност кавал. Завършва и магистратура Финансов мениджмънт в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Влечението и експериментирането с хаус музиката започва през 2008 година – част е от грандиозно парти на Алфа радио в курортния комплекс Албена, което се излъчва онлайн на Балканите. Там се изявява с много DJ-и пред публика от около 4000 души. Набира бърза популярност в хаус средите с уникалното си звучене и днес участва в множество музикални проекти и партита с български DJ-и.

Професионализмът, начина на мислене и усещане на музиката, който е натрупал през годините на изучаване на инструмента, му помага да намери точното звучене и да съчетае кавала с хаус музика. Публиката ахва от такова съчетание и бързо навлиза на клубната сцена в България, различна от място на, което може да се чуе кавала. Работи и управлява семейна фирма “Друмева и син” ООД, занимаваща се с недвижими имоти. Заедно с брат си Емил Друмев създават и “TwinsBrothers” – кавал и гайда под звученето на Хаус музика. Любовта към народното творчество, може да се показва под много различни форми и начини.

С изключителен интерес от почитателите бе посрещната премиерата на песента „Jelka“, дело на музикантите Дани Димитров и Ясен Друмев. Парчето е уникално съчетание от хаус, дъбстеп и леки EDM елементи, като основния мотив е български народен хор, съчетан с китара и кавал.

Видеото е заснето в местността Бачиново край Благоевград. Лентата пресъздава обстановка от преди 150 години, която е взаимствана от българския фолклор. В него двамата музиканти са облечени като хайдути и гонят вълк в гората, който по-късно се превръща в красива самодива.

Първото съвместно парче на Дани Димитров и  Ясен Друмев „Summer Love” излиза преди 5 години и успява да се превърне в хит. Заедно правят хаус партита в цяла България, като имат и съвместни партита с редица големи имена, както и с румънските поп звезди DJ DELYNO, Park Place, LooLoo, DJ Sava и Andreea D.

Музиката и аранжимента на „Jelka“ са дело на Дани Димитров, а партиите на кавала са изсвирени от Ясен Друмев. Режисьор на видеото е Жоро Ставрев, в ролята на красивата самодива влиза младата актриса Ивета Димитрова, а за визиите в лентата се погрижи гримьорът Франческа Анри.

Разкажи повече за песента “Jelka”.

“Jelka” се случи в процес на обмисляне на нов проект с Дани Димитров. Аз му казах, че искам да направим ново парче и то да е нещо по-различно. Той започна да ми пуска парчета и когато чух “Jelka” си казах – това е!

Предстоят ли още проекти с Дани Димитров или други музиканти?

С Дани ще представим ново парче може би през есента. Обмисляме да се свържем и със световен DJ.  С брат ми, ние сме близнаци и той е гайдар, също обмисляме да пуснем парче, то ще бъде много интересно. С него сме познати като Twins Brothers.  Съчетаваме фолклорни елементи с хаус музика и хората много харесват това, което правим.

Разкажи ни повече за работата си с твоя брат?

Брат ми не иска да се занимава много с музика, аз го насърчавам и мотивирам, защото е интересно. Хората ни харесват – гайдата и кавала се приемат излючително добре, съчетани с хаус музика. Българският фолклор много се котира в цял свят, особено световната музика. Предстои ни да изкараме на бял свят съвместно парче, но ще го оставя в тайна.

Как избра кавала?

Това го решихме аз (в последствие) и моят учител Димо Желев, който е наш семеен приятел. Когато сме били бебета, той е казал, че аз ще свиря на кавал, а брат ми на гайда, така и стана. От 4-ти или 5-ти клас свиря на кавал, много ми хареса. На мен още от малък ми дойде идеята да създавам музика, която е по-различна и се котира на световната сцена. Мечтата ми е да свиря пред 100 хиляди души и вярвам, че ще го постигна в най-скоро време.

Какво смяташ за тенденцията в музиката да звучи и български фолклор?

Тази тенденция дойде от чужди музиканти, когато започнаха да смесват нашия фолклор с електронна музика. За мен е много глупаво това, че българите не зачитат собственият си фолклор и традиции, а чуждата продукция. Надявам се да успеем да променим това, все пак  сме част от тази промяна.