• Home »
  • Uncategorised »
  • Не замразявайте и не оставяйте в хладилник плодовете и зеленчуците

Не замразявайте и не оставяйте в хладилник плодовете и зеленчуците

Endji_Kasabi_2

Плодовете и зеленчуците не трябва да се държат в хладилник или тъмен шкаф, защото им е необходим нормален цикъл на дневна светлина и тъмнина, за да произвеждат оптимални нива на хранителни и вкусови съставки.

След като бъдат откъснати, плодовете и зеленчуците остават живи. Затова биологичният им часовник продължава да функционира, клетките им остават активни и те са чувствителни към това кое време от денонощието е. Ако им бъде дадена възможност да продължат цикъла си, те ще са по-естествени и здрави.

Endji_Kasabie_006

Постоянната тъмнина или постоянната светлина ще влоши състоянието им, това твърдят учени от университета “Райс” в Хюстън. Нека си припомним, че храните, като всички растения, използват 24-часовия си часовник, за да променят физичното си състояние през денонощието, например като варират нивата на химикали, с които пъдят вредители. Този химически баланс може да се отрази значимо върху вкуса и хранителната стойност, а в някои случаи има и противораков ефект.


Популярния диетолог доктор Енджи Касабие споделя полезна информация за различните видове храни и продукти – кои са полезни, към кои да имате по-специално отношение и кои да премахнете от своето меню. Задавайте своите въпроси към нея свързани със здравословното хранене, диетите и отслабването на dr.kasabie (at) fanbook.bg.