СОНЯ ВАСИ: ВИНАГИ СЪМ БИЛА ГОРДА, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРКА

1

Соня Васи е един от най-популярните български модели на прехода, дизайнер и певица. Пее в българската група Creep. Родена е във Варна. Още от много малка родителите ѝ я изпращат да живее и тренира в Олимпийски надежди, защото показва голям талант в гимнастиката. Соня Васи е майка на дъщеричка Брианна от брака й с бейзболиста Брейди Андерсън. На 18 годишна възраст става първата Мис България, в конкурса проведен в хотел Родина през 1989. Веднага след това заминава да участва в конкурса “Мис Свят” в Англия през 1989, след което се мести да живее в САЩ, където става първата българка, снимала се за списание Плейбой. Притежава модна линия за шалове и пончота, като нейни клиенти са видни имена от Холивуд като Деми Мур, Дженифър Лопез. След няколко години на мълчание, Соня Васи даде ексклузивно интервю за www.fanbook.bg на границата между 2012 и 2013-та година.

2

Къде живеете в момента, коя част от деня е най-хубава за вас?
От 22 години живея в Лос Анжелис, САЩ. А най-добре се чувствам, когато вечер приспивам Брианна – след това оставам сама и имам достатъчно време да чета книги и да гледам телевизионни шоу програми. Използвам времето за себе си… с две думи – нощна птица съм.

Какво се вижда от вашата веранда?
Виждам градината, много зеленина и красиви дървета. Започнах да правя био ограник градина, но за съжаление все още нямам нищо пораснало, така че ще чакам това лято да пораснат доматите. Ще се радвам да видя нещо, за което сама съм се грижила и нещо, което е израснало под моите грижи.

Къде ще посрещнете Нова година и с кого?
Както през последните години, така и новата 2013-та ще я посрещна в дома си заедно с дъщеря ми. Така прекарваме най-добре, не ми се посреща новата година навън… така ще спазя традицията и тази година да бъда заедно с Брианна и Тош, както и моите котета!

Кой е последният ви спомен от България и времето в което сте била тук?
Последният път бях в България през 2009-та година, тогава доведох и Брианна. Записах я за тенис уроци в София и посветих цялото си време само за нея – реших да не давам тогава интервюта, но да ви кажа честно предпочитам да се връщам в България и да работя по проекти, които ми харесват – да снимам за списания, които ми харесват. Не бих се връщала, ако няма какво да направя или да покажа.

Какво място заемо музиката и какво семейството във вашия живот?
Към този момент не се занимавам с музика – вълнуват ме други неща. Това не означава обаче, че един ден няма да направя песен или концерт. В момента не искам да се занимавам с музика – не се вдъхновявам от музиката.

Каква музика пускате на вашите деца и какво слушат приятелите ви?
Не пускам аз музиката на Брианна, тя си слуша каквото и харесва. И това са Селена Гомез и Джъстин Бийбър… това слушат децата в момента.

Колко комерсиален трябва да бъде един изпълнител, за да успее в музикалния бранш?
Доста трябва да е комерсиален един изпълнител, иначе без това няма как да се задържи в моментните класации – трябва да се прави това, което се харесва и купува от децата.

Смятате ли да записвате в България, да снимате видеоклипове?
От много години не съм записвала музика в България. Последния клип, който снимах беше за D2 “Е,пак вали”, много ми хареса работата с тях – както песента така и видеото.
Кризата възроди ли активността на по-утвърдените звезди и преся лимногобройните млади таланти?
Не мисля че кризата направи това. Просто в момента има много риалити шоу програми и това се гледа и оттам се раждат нови таланти.

Наблюдавате ли българската музикална сцена? Кой ви харесва – изпълнител или група?
Не, за съжаление няма как да следя българската музикална сцена от Америка, но аз харесвам D2, също групи като Пиромания,  Бейбифейс клан – това са ми приятели, с които сме били на турнета в България и се  възхищавам на това, че се борят да правят рок музика в България дори и от това да не се правят пари.

Какво ви дава сила и увереност и кое ви отчайва, когато говорите за България?
Винаги съм била горда че съм българка, вярвам в младите хора, които се раждат и живеят в България. Подкрепям всички млади хора, които се борят за по-добър живот на децата си. Никога не се отчайвам, защото няма смисъл – животът е кратък, трябва да направиш каквото можеш с това, което ти е дал.

снимки: АРХИВ Соня Васи