Умереният джогинг удължава живота

1

Умереният джогинг е най-доброто средство за удължаване на живота, съобщи АФП, позовавайки се на датски учени. Екип от болницата Фредериксберг в Копенхаген проследил 12 години 5048 доброволци. 1098 от тях тичали редовно, а 413 водели заседнал живот.

Резултатите показали, че тези, които тичали най-много, са със същата очаквана продължителност на живота като хората, които въобще не се движели. За разлика от тях тичащите умерено – между час и 2,4 часа седмично, разпределени в максимално три тренировки, били с най-слаба смъртност.“

Marathon runners on road, low section

Marathon runners on road, low section

“Усиленото тичане с десетилетия може да е рисково за здравето, особено за сърдечносъдовата система – предупреди ръководителят на изследването д-р Петер Шнор. – Трябва да подчертая, че лекият джогинг съответства на интензивно упражнение, а сериозното тичане е като много усилена тренировка”.

Почитателите на джогинга били по-млади, с по-ниско кръвно налягане и индекс на телесната маса. Сред тези участници имало по-малко пушачи и диабетици. Резултатите съответстват на установеното от предишни изследвания, според които много интензивните тренировки са по-скоро вредни, отколкото полезни.

снимки: Интернет