• Home »
  • ArabelaStyle »
  • Ann Demeulemeester кара жените да изглеждат като очарователна, стилна версия на нещо смесено между денди и рок мацка.

Ann Demeulemeester кара жените да изглеждат като очарователна, стилна версия на нещо смесено между денди и рок мацка.

Ан Демюлемеестер е родена през 1959 във фламандската провинция на Белгия, а по-късно живее в град Брюж. Тя посещава художествено училище, където открива очарованието си от хора и портрети, което я кара да започне да мисли за дизайна на дрехите. След това учи “моден дизайн” в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен. През 1986 г. Ан Демюлемеестер заедно с колегите си от Кралската академия в Антверпен отиват в Лондон да представят своите колекции.
В резултат на това тя често се нарича член на ” Антверпен Шест “, радикалните и отличителни белгийски дизайнери от 80-те години. Тази група авангардни дизайнери са известни със своя деконструктивен стил на създаване на нетрадиционни линии за облекло. Ан започва да работи като дизайнер на свободна практика за няколко години, а след това започва да пуска собствена линия през 1985 г. със съпруга си Патрик Робин.
През 1994 г. нейният силует става по-удължен и рационализиран. С голямо внимание към детайлите и използването на най-съвременните техники и материали, Ан постоянно произвежда парчета, които са отличителни и веднага разпознаваеми. Започва да черпи влияние от готически, пънк и японски стилове, като същевременно запазва своите идеи. Въпреки, че Демюлемеестер работи с много специфична естетика, тя непрекъснато се стреми да произвежда свежи външен вид за всеки сезон.

Въпреки че се обръща към големите модни къщи, Ан Демелеместер подчертава както дизайна, така и финансовата независимост и избира да остане в собствената си линия. Тя открива свой магазин в Антверпен през 1999 г. Колекциите й сега се продават в над 30 страни по света.  Ан Демюлемеестер работи с художника Джим Дийн и черпи голяма част от вдъхновението си от андрогинния певец Пати Смит.
В края на 2014 година Ан съобщава, че напуска своята модна къща. Болката от раздялата на Демюлемеестер със собствения й моден бранд е очевидна. Наследникът й – дизайнерът Габриел Ороско – показва обаче завиднмо умение в опитите си да продължи линията на деконструктивизъм. Черна кожа, колани, връзки и препаски, райета – дрехите с марка Ан Демюлемеестер са по-носими и “скромни”. Превъзходни материи, геометрични шарки и напластяване – не толкова екстравагантно, колкото различно усещане за женственост.